Recensie in Het Nieuwsblad

‘Aandoenlijk gefantaseer over schone illusies.’

 

An Rosiers in Het Nieuwsblad, 15 januari 2015

Het vijfdaagse circusfestival ‘Smells like Circus’ beet in de domzaal van de Vooruit woensdagnamiddag de spits af met Het Kleinste Familiecircus ter Wereld. Ine Van Baelen en Stijn Grupping verwelkomden er kinderen en hun ouders voor een aparte circus- en theatervoorstelling. Ine (theatermaakster en scenariste) verkocht vlak voor de voorstelling zelf losse (!) popcorn aan 2 cent per 5 brokjes. En 5 cent voor 15 brokjes.

Kinderen trokken met hun truitjes als hangmat voor het lekkers terug naar hun stoel. So far, gewoon lekker en prettig voor de vloer. Maar toen Ine hen vooraf ook nog even zeer serieus vroeg wie er deze ochtend salami had gegeten, gingen de vingertjes ietwat vertwijfeld in de lucht. Dit zou duidelijk anders dan anders worden.

Het was nochtans belangrijk, want circustijger Benni houdt extreem van salami, vooral die van de Colruyt. Wie dus vlak voor de voorstelling salami op zijn boterham kreeg, werd vriendelijk verzocht door de neus te ademen en vooral niet door de mond. Benni zou anders moeilijk onder controle gehouden kunnen worden.

Wat volgde was een aandoenlijke roetsjbaan van circusacts die heerlijk en creatief maskeerden wat de circusartiesten vooral niet konden. Ine kon helemaal niet hoepelen of koorddansen. Ze was absoluut geen acrobaat. Of Stijn had best wel moeite met de vurige acts. Maar door de  poetische mix van decor, muziek, en videobeelden was dat misschien helemaal niet zo erg. Zo stond Ine regelmatig achter een videowall, met enkel haar hoofd erboven zichtbaar, haar kunsten uit te voeren. Op het beeldmateriaal zag het publiek allerlei indrukwekkende circusacts terwijl Ine met enkel hoofd en armen vurig meedeed. Een mix van een beetje zielig maar vooral ontzettend grappig.

Met zijn tweetjes slaagden ze erin om toch o.a. Ramon Chamon, Ignat Ignatov, Dobroslav en Stino Pecorino op te voeren. De droom van Ine en Stijn om een groot rondreizend familiecircus te worden, moeten ze voortdurend bijstellen. Er gaat zoveel mis als je maar met twee bent. Maar je kan ook zo hard op elkaar leunen als je met twee aan een droom timmert. Het schaduwbeeld van de twee artiesten die op doek met elkaar dansen, terwijl ze in realiteit elkaar net niet aanraken, blijft hangen.

Ook de ontroerende muziek van Joris Schoenmaeckers droeg bij aan de magie. 
En Benni, de circustijger? Hij was er niet. Uiteraard niet. Maar we zagen hem. En hij rook ons.

Het kleinste familiecircus ter wereld from Stijn Grupping on Vimeo.

***
Tot zondag 18 januari is Vooruit nog volledig in de ban van circus. Het hedendaags circusfestival ‘Smells like Circus’ brengt circus voor jong en oud, met veel aandacht voor alle kruisbestuivingen tussen de verchillende disciplines. Alle info vindt u terug op de website van de Vooruit.

Een reactie achterlaten