Aankondiging in Het Laatste Nieuws

‘Zeer toepasselijk in de periode van online bestelde cadeautjes is PAKMAN, een spectaculaire en confronterende voorstelling zonder woorden.’

 

Dieter Lizen in Het Laatste Nieuws, 1 december 2017

 De 7de editie van Wintervuur, een winters festival vol theater, circus en muziek, trekt dit jaar naar Borgerhout. Centrale locatie wordt het Wintervuurplein op het voormalige spooremplacement Spoor Oost. Voor het eerst duurt het familiefestival ook 10 in plaats van 7 dagen.Na Ekeren strijkt Wintervuur van 28 december tot 6 januari neer op de terreinen van Spoor Oost in Borgerhout. “Spoor Oost lijkt soms een wat troosteloze plek, maar de mensen van Wintervuur maken er sowieso iets gezellig van”, zegt districtsburgemeester Stephanie Van Houtven (sp.a). “Met onder meer Borgerhoutse theaterstukken zoals Arabische Nacht van de Roovers, ‘Post’ van theatergezelschap de Wenkbrauwerij, een première van het klank- en beeldspel ‘Winter in kaart’ door Annelies Van Hullebusch en de Borgerhoutse reuzen op de openingsparade is het district goed vertegenwoordigd”.

Mythe van Sisyphus

Niet enkel theater, maar ook zes circusvoorstellingen beloven spektakel. “Wat opvalt in de circusvoorstellingen anno 2017 is dat ze vaak geen opeenvolging van verschillende acts meer zijn, maar dat de artiesten één aspect helemaal hebben uitgepuurd tot in het extreme”, zegt artistiek programmator Dré Demet. “Le Vide van het Franse Essai de Cirque doet met niet meer dan een touw, een viool en een gapend gat van 15 meter iedereen naar adem happen. Een prachtige fysieke interpretatie van de mythe van Sisyphus die door de goden verplicht werd om tot in de eeuwigheid een rotsblok een berg op te duwen.”

Zonder woorden

Zeer toepasselijk in de periode van online bestelde cadeautjes is de voorstelling Pakman. In de laadbak van een kleine vrachtwagen maken 25 toeschouwers kennis met een pakjesbezorger. Hij gaat snel en precies te werk. De stuiterende ballen van jongleur Stijn Grupping en drumslagen van Frederik Meulyzer geven, samen met het publiek, de razendsnelle cadans aan waarin de koerier zijn werk moet volbrengen. Een spectaculaire en confronterende voorstelling zonder woorden.

De eveneens woordeloze familievoorstelling Sol Bémol van compagnie D’Irque en Fien belooft een mix van theatrale acrobatie en muziek. Zowel Dirk, Fien als de piano tarten de wetten van de zwaartekracht. Het verrassende is dat de twee techniekers die met behulp van brute kracht en katrolsystemen onder meer een toren van vier piano’s bouwen, niet achter de schermen blijven, maar ‘en plein public’ mee acteren.

Voor muziek zorgen onder meer het groovy Black Flower, de rappers van Black Wave en de rock-jazz van Nordmann. Op de slotdag steken de reuskens de Burning Dragon aan op de tonen van fanfare ’t Akkoord. Nadien concerteert Dans Dans in The Barn en sluit een afterparty in Trix het geheel af. Het volledige programma staat vanaf nu online en tickets zijn ook te koop via www.wintervuur.be