Recensie in Pforzheimer Kurier (D)

‘Tussen de dagelijkse routineuze clicks aan de pc door, is het een must om deze twintig minuten tijd te nemen en zich door PAKMAN niet enkel te laten meeslepen, maar ook te laten prikkelen tot nadenken.’

 

in Pforzheimer Kurier, 23 september 2017

Spektakel met boodschap

Onverbiddelijk is de maat van het werken en almaar sneller gaat het ritme van het presteren, en elke fout wordt bestraft.

PAKMAN is dé voorstelling van het ATOLLfestival die het dichtst bij de huidige maatschappij en zijn levensleugens aanleunt.
“Wij willen aantonen wat er eigenlijk gebeurt als je thuis iets op je pc aanklikt en uiteraard verwacht dat het al de volgende dag bij je thuis geleverd wordt,” legt jongleur Stijn Grupping uit. Hij en zijn begeesterende medespeler, percussionist Frederik Meulyzer, leveren in 20 minuten een intensieve show, een permanent stijgende waanzin waarvan men zich moeilijk kan of wil losmaken. Geïnspireerd werden de beide Antwerpenaren door een tv-documentaire over internethandelaar AMAZON en de gemiddelde werkdag van hun werknemers: monotoon werk, tijdsdruk en de strikte regelmaat van de computer. De prijs die wordt betaald voor het succes van de firma en het gemak van de klanten is hoog.

Hun podium is een camion, waarmee ze ook rondreizen en die plaats biedt aan zo’n 25 toeschouwers. Het beheerste begin wordt vervolgd door een steeds heftiger onweer van snelheid en hectiek. Tijdens de steeds schaarser wordende pauzes beginnen de vereenzaamde werkslaven elkaar bovendien ook nog eens wederzijds te terroriseren.

Dat de immens hoge kwaliteit van beiden ook een probleem kan worden, liet zich in Karlsruhe zien. De toeschouwers lieten zich zo bedwelmen door Gruppings jongleerkunst, dat de dramatische boodschap werd overklast. Grupping is zich van deze problematiek wel degelijk bewust: “Men kan enthousiast zij over de show, of de tragiek van het systeem erkennen.” PAKMAN is even spannend als verstorend als adembenemend. Tussen de dagelijkse routineuze clicks aan de pc door, is het een must om deze twintig minuten tijd te nemen en zich door dit spektakel niet enkel te laten meeslepen, maar ook te laten prikkelen tot nadenken.