Recensie De Morgen

Evelyne Coussens in De Morgen, 26 juli 2019

Met de voorstelling 15 419ft probeert het collectief Post uit Hessdalen ons weer ver te laten kijken, voorbij de kromming van de aarde, waar het ongekende maar ook het ongedachte ligt. Een poëtische insteek, maar de realisatie pakt fout uit.

Het zal niet makkelijk geweest zijn om voor deze voorstelling een locatie te vinden, want 15 419ft heeft lange, kilometerslange zichtlijnen nodig, en waar vind je die in ons geürbaniseerde Vlaanderen? Het is precies wat het collectief wil onderzoeken: op welke manier begrenst onze fysiek besloten omgeving ons denken? Kunnen we niet meer weids denken omdat we nergens meer weids kunnen kijken?

En dus beklimmen we de hoge tribunes en kijken naar de einder, samen met twee wit geklede figuren (mezzosopraan Els Mondelaers en tubaspeelster Berlinde Deman). Een touw loopt ons tegemoet van uit de verte, de oorsprong zien we niet, maar een enorm wiel tussen de tribunes trekt het wentelend binnen, alsof we het einde van de wereld naar ons toetrekken – om te ontdekken dat er geen einde is, dat het verlangen naar een kosmisch ‘daar’ ijdel is, want ‘daar’ is altijd ook ‘hier’.

Dat beeld is sterk, maar daarna worden de acties versnipperd. Een ikpersonage komt aan het woord en vertelt hoe ze een tweede vrouw de horizon ziet achtervolgen. Zelf probeert ze uit alle macht uit haar hoofd te ontsnappen. Er worden houten plaquettes omhoog gehouden waarop een woordenspel verschijnt.

Er is de soundscape van componist Thomas Smetryns die uit de boxen klinkt maar ook zijn ‘afstandscompositie’ die live wordt ingevuld door Mondelaers en Deman, met als hoogtepunt het muzikale gesprek tussen Mondelaers op cimbalen en een karretje vol luide toeters dat van aan de horizon komt aangereden – als een cryptisch antwoord op de vraag naar wat ‘daar’ dan ligt.

Het klinkt wat diffuus en dat is het ook: tekst, muziek en beeld lijken onafhankelijk van elkaar te opereren, de focus is ver zoek; dat is ironisch, want over die focus (en onze onmogelijkheid ervan) ging het juist.